MEDIA * KRITIEK

David Petraeus blijft een held

Door Edi Terlaak

Ongelukkig is het land dat een held nodig heeft, schreef Berthold Brecht. Nog ongelukkiger moet het land zijn dat zich vastklampt aan gevallen helden uit het buitenland.

De ondergang van de Amerikaanse generaal David Petraeus heeft bij een aantal Amerikaanse journalisten tot reflectie geleid. Was hij wel de briljante generaal met een ijzeren wil en een groot strategisch inzicht? Bij De Telegraaf is van deze twijfel geen spoor te bekennen (13-11-2012, T7). Petraeus is en blijft een held, ondanks zijn seksschandaal. Hij is bijvoorbeeld:

“de man die voor president George W. Bush de oorlog in Irak wist te winnen”.

Dat is in meerdere opzichten nog maar de vraag. Ten eerste is onduidelijk wat het winnen van de oorlog in Irak betekent en hoe vaak die oorlog gewonnen kan worden. Ook na de zogenaamde surge bestaat er in Irak immers nog een aanzienlijke hoeveelheid geweld. Ten tweede zijn specialisten verdeeld over de vraag in hoeverre de teruggang in geweld na 2006 kan worden toegeschreven aan de surge. Aan het begin van de surge had het geweld tussen gemeenschappen zijn hoogtepunt namelijk al bereikt en had de op vrede gerichte Anbar ontwaking van Soenitische moslimleiders net plaatsgevonden.

Maar de Telegraaf heeft nog een argument.

“Petraeus had ook gezag omdat hij persoonlijke risico’s niet uit de weg ging.”

Wat waren zijn risicovolle daden? De Telegraafjournalist lepelt ze op. “Hij overleefde prostaatkanker” is het eerste bewijsstuk, maar hoewel het leven meer risico’s met zich meebrengt dan de dood is dit niet overtuigend. Sterker is de verwijzing naar “een gebroken bekken na een ongeluk met een parachute en een schotwond tijdens een training”. Net als prostaatkanker zijn dit zaken die je niemand toewenst, maar of ze ontzag inboezemen is zeer de vraag. Ontzag voor een officier mag je immers verwachten op basis van onderscheidingen voor bewezen moed op het slagveld, zoals een purple heart, en niet op basis van ongelukkige incidentjes tijdens een oefening of een parachutesprong in je vrije tijd.

In 2006 leken de VS af te stevenen op een tragische aftocht uit Irak. Om het project te redden was een held nodig die orde op zaken zou stellen. Die held werd David Petraeus. Het staat buiten kijf dat de man bedreven is in hardlopen, het schrijven van handleidingen voor de bestrijding van opstandelingen en het bespelen van journalisten. Maar zijn verdiensten op het slagveld zijn omstreden. Zeker in Nederland is er daarom geen enkele reden om de zorgvuldig gecultiveerde heldenstatus van Petraeus in stand te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *