MEDIA * KRITIEK

De hetze tegen Van Agt

Door Edi Terlaak

De Telegraaf heeft zich altijd sterk gemaakt voor het beleid van de Israëlische staat. Met critici van Israël wordt keihard afgerekend, zonder aanzien des persoons. Of wat die persoon daadwerkelijk zegt. Zo staat op de voorpagina van 3 november te lezen:

“[De] pro-Palestijnse activist Dries van Agt heeft gisteren het bestaansrecht van Israël afgewezen.”

Ten eerste is het predikaat ‘pro-Palestijnse activist’ discutabel. Van Agt heeft een boek geschreven waarin hij de Israëlische bezettingspolitiek scherp veroordeelt en geeft daar lezingen over. Daarnaast heeft hij in 2009 de stichting ‘Rights Forum’ opgericht dat wil bijdragen aan een rechtvaardig beleid van de Nederlandse regering ten aanzien van het Midden Oosten. Dit zijn voornamelijk intellectuele activiteiten waarbij de nadruk ligt op naleving van het internationale recht. Er lijkt daarom geen sprake van activisme of een ‘pro-Palestijnse’ (en daarmee geïmpliceerde anti-Israëlische) houding.

Ten tweede heeft Van Agt in zijn toespraak het bestaansrecht van Israël helemaal niet afgewezen. Hij heeft zich alleen afgevraagd waarom er geen Israëlische staat op Duits grondgebied is gevestigd, aangezien Duitsland schuldig was aan de Holocaust. Dat is een prikkelende vraag, maar betekent niet dat Van Agt 67 jaar later alsnog Duits grondgebied wil onteigenen en Israël wil ontmantelen. In overeenstemming met de overweldigende internationale consensus is Van Agt namelijk voorstander van een twee staten oplossing.

Het korte artikel eindigt met de tendentieuze zin:

“De oud-premier gaf zelfs [sic!] aan niets te zien in een dialoog tussen Palestijnen en Israël.”

Het is pertinent onwaar dat Van Agt een dialoog tussen de betrokken partijen categoriaal zou afwijzen. Hij is er echter, op basis van heldere argumenten, van overtuigd dat er op dit momement teveel onwil bestaat aan de zijde van Israël om concrete resultaten te bereiken.

Het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen is complex en explosief. Meer dan andere onderwerpen vereist het daarom zorgvuldige en genuanceerde berichtgeving. Het is daarom extra ongepast om nota bene de immer bedachtzame Van Agt neer te zetten als een rabiate vijand van Israël. Temeer omdat De Telegraaf al eerder op de vingers is getikt door de Raad voor de Journalistiek vanwege de bewering dat Van Agt begrip zou hebben gehad voor Palestijnse zelfmoordaanslagen.

 

Update 1

Dries van Agt heeft zelf gereageerd op de aantijgingen van De Telegraaf die hij “misleidend en onwaar” noemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *