MEDIA * KRITIEK

Geloofwaardig door geweld

Voordat Henry Kissinger veiligheidsadviseur van president Nixon werd was hij, in de woorden van de journalist Christopher Hitchens (mp3), “lid van een stam van derde-klas machtaanbiddende pseudo-intellectuele academici”, die machthebbers vertelden wat ze wilden horen. De naakte accumulatie en uitoefening van macht dient gelegitimeerd te worden, en daarvoor was Kissinger de juiste man op de juiste plaats. Toen hij toetrad tot de Nixon regering werden met zijn steun luchtbombardementen genocides aangericht in Laos, Cambodja en Vietnam om aan te tonen dat de Verenigde Staten ‘geloofwaardig’ waren.

220px-Kissinger_Man_of_the_YearDeze logica van geloofwaardigheid door geweld steekt recent weer de kop op nu de Verenigde Staten sinds de oorlog in Irak niet meer op grote schaal een land zijn binnengevallen. Bij de Volkskrant heeft VS-correspondent Arie Elshout zich als voorstander van deze gedachte ontpopt. Hij mocht naar aanleiding van de NSS-top in Den Haag namens de Volkskrant (24 maart, p. 4) schriftelijk ‘zeven tot tien’ vragen voorleggen aan Obama. Hij greep deze kans aan om te vragen:

“Hoe denkt u de perceptie te bestrijden dat Amerika zich terugtrekt uit de wereld en niet meer wordt gevreesd door zijn tegenstanders.”

Aangenomen wordt ten eerste dat Amerika niet meer gevreesd wordt in de wereld (wat in ieder geval niet geldt voor mensen die in de schaduw van rondvliegende drones leven in Afghanistan, Pakistan en Jemen) en ten tweede dat het goed zou zijn dat Amerika gevreesd wordt (de vraag is hoe Obama de perceptie dat hij zich terugtrekt uit de wereld gaat bestrijden, niet of hij dat zou moeten doen). Voor de gedachte dat de Verenigde Staten respect zouden kunnen genieten door zich te committeren aan het internationale recht is blijkbaar geen ruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *