MEDIA * KRITIEK

Het ‘olierijke’ Iran bouwt een kerncentrale

Het ANP beweert het nieuws objectief en ongekleurd te brengen. Maar in de praktijk worden de uitspraken van vijanden van het Westen kritischer tegen het licht gehouden dan die van vrienden van het Westen.

320px-Arak_Heavy_Water4Op 4 maart (p.12) publiceerde de Volkskrant het ANP artikeltje ‘Tweede kerncentrale Iran ook in Bushehr’. In het bericht wordt gemeld dat Iran een tweede kerncentrale gaat bouwen “omdat [volgens de regering] de vraag naar elektriciteit is toegenomen”. Het ANP heeft duidelijk weinig vertrouwen in deze verklaring. Dat kan. De regel die het normaal – dat is, bij ‘gezaghebbende’ regeringen –  aanhoudt is dat er een bron wordt opgevoerd die deze scepsis verwoord. Zo niet voor Iran. In dit geval maakt de nieuwsdienst meteen in de openingszin al op subtiele wijze zijn ongeloof kenbaar:

“Het olierijke [sic!] Iran begint volgende maand met de bouw van een tweede kerncentrale.”

Door te noemen dat Iran over grote olievoorraden beschikt wordt gesuggereerd dat de kerncentrale waarschijnlijk niet voor het opwekken van elektriciteit zal worden gebruikt. Kwalijk is niet alleen dat het ANP onpartijdigheid veinst en vervolgens stelling neemt tegen de regering van Iran, maar ook dat dit verhuld gebeurd. De lezer wordt in de openingszin van het artikel een bepaalde richting op geduwd zonder dat hij dat in de gaten heeft.

Daarnaast is het ondenkbaar dat bijvoeglijke naamwoorden als ‘olierijk’ worden toegevoegd wanneer Westerse leiders een uitspraak doen. Het was bijvoorbeeld ondenkbaar geweest om aan de vooravond van Irak oorlog te lezen:

“Dick Cheney, veteraan uit de olie-industrie, stelt dat Irak moet worden aangevallen om democratie te brengen.”

Het ANP moet een keuze maken: of onpartijdig zijn, of het nieuws brengen vanuit een bepaalde ideologie. Het is ongewenst wanneer de zienswijze van in dit geval Westerse landen als objectief wordt gepresenteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *