MEDIA * KRITIEK

Democratie voor de rijken

Door Edi Terlaak

Op 7 november deed de Telegraaf verslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen met de kop ‘Heel de VS stemt’ (T12). Dit is om twee redenen misleidend.

Ten eerste schommelt de opkomst bij presidentsverkiezingen in de VS na de Tweede Wereldoorlog steevast tussen de 50% en 60%. Wat betreft de verkiezingen van 2012 wordt de opkomst op 57.5% geschat. Dat is aan de hoge kant voor Amerikaanse begrippen, maar een dramatisch lage opkomst in vergelijking met andere democratieën. Wat de Telegraaf kop extra wrang maakt is dat vooral de rijkere Amerikanen een stem uitbrengen. In 2008 stemde slechts 41% van de mensen die minder dan $10.000 verdienden tegen 78% van de Amerikanen met een inkomen van meer dan $150.000. Dit zal ongetwijfeld een van de redenen zijn waarom het stemgedrag van Amerikaanse politici vrijwel geen overeenkomst vertoont met de voorkeuren van lagere inkomensgroepen maar sterk samenhangt met de voorkeuren van hogere inkomensgroepen.

Ten tweede werden ook bij deze verkiezingen ernstige onregelmatigheden gerapporteerd en was voor de verkiezingen bekend dat de republikeinen bezig waren om op dubieuze wijze bepaalde groepen het stemmen onmogelijk te maken. Naast het Telegraaf artikel staat weliswaar een foto afgedrukt waarop een lange rij wachtenden bij een stemlokaal in Florida is te zien, maar er wordt niet gesproken over de oorzaak voor dergelijke rijen.

Het is zorgelijk om vast te stellen dat slechts 57.5% van de Amerikanen het de moeite waard vindt om zijn stem uit te brengen in de belangrijkste verkiezingen ter wereld. Het is zo mogelijk nog zorgelijker om te moeten constateren dat het vooral de rijkere Amerikanen zijn die bepalen wie er president wordt. In dit Telegraaf artikel wordt deze zwakte van de Amerikaanse democratie op een misleidende wijze toegedekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *