MEDIA * KRITIEK

Geen (officiëel) nieuws uit Syrië

We hebben het op deze plek al eens gehad over Margreet Vermeulen, de ombudsvrouw van de Volkskrant, die invulling geeft aan haar kritische functie door pleidooien te houden voor alternatieve geneeswijzen. Doorgaans gaat het in haar wekelijkse bijdrage over soortgelijke kleinigheden in de marge van de krant, zoals de schaakrubriek, maar op 25 januari kwam ze dan zowaar te spreken over de verslaggeving van de oorlog in Syrië (p. 36). Een lezer beklaagde zich erover dat er steeds minder berichten over het conflict verschenen, waarop Vermeulen antwoordde dat dit komt omdat er ook steeds minder te melden valt. Dat hangt er echter maar net vanaf bij wie je je oor te luister legt.

 320px-Ghouta_massacre1Wie verder kijkt dan de persberichten van de woordvoerders van generaals, staatshoofden en ministers had bijvoorbeeld kunnen schrijven over een rapport over de gifgasaanval in Damascus dat 14 januari werd gepubliceerd (pdf) door twee onafhankelijke onderzoekers. Richard Lloyd is een voormalig wapeninspecteur van de VN en Theodore Postol professor in wetenschap, technology en internationale veiligheid aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Nadat is gebleken dat veiligheidsdiensten van de Verenigde Staten systematisch bewijs gekleurd interpreteren of zelfs verdraaien, voeren deze heren over heikele thema’s in de internationale politiek hun eigen technische analyse van het bewijsmateriaal uit.

Uit hun onderzoek bleek dat de raketten niet verder hebben kunnen reiken dan twee kilometer. Het gebied rondom de plek waar de raketten zijn ingeslagen was echter overal met een straal van twee kilometer in handen van de opstandelingen. De versie van de Amerikaanse regering, die zonder twijfel het Assad regime aanwees als de dader en oorlogszuchtige taal uitsloeg over een rode lijn die gepasseerd was, wordt hiermee opnieuw in twijfel getrokken. Eerder deed onderzoek van de Verenigde Naties dat al. Het rapport is daarmee op zijn minst de moeite van het berichten waard.

Het nadeel van de focus van journalisten op officiële bronnen is niet alleen dat deze misleiden, vertekenen en manipuleren, maar ook dat alternatieve bronnen niet meer worden waargenomen. Een ombudsvrouw zou daarop kunnen wijzen om journalisten scherp te houden, maar voor die rol lijkt Margreet Vermeulen in ieder geval niet te zijn geselecteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *