MEDIA * KRITIEK

De waarheid ligt in het midden (begraven)

Journalisten zijn net mensen. Ze hebben meningen en belangen, zoals het pleasen van hun hoofdredacteur (die op zijn beurt het de directie naar de zin moet maken). Maar, zo is het argument, dit is niet relevant voor de berichtgeving, omdat journalisten zich aan strenge regels van objectiviteit houden. Een van deze regels is dat je altijd twee kanten aan het woord moet laten. Het probleem is echter dat er vaak meer dan twee kanten zijn. En wie laat je dan aan het woord?

Ariel Sharon poseert met leden van wat later commando eenheid 101 zou worden.

Ariel Sharon poseert met leden van wat later commando eenheid 101 zou worden.

Na de dood van Jozef Stalin zou het absurd zijn om aan de ene kant een mensenrechtenactivist aan het woord te laten die wijst op de miljoenen mensen die de dood vonden in de Goelags en aan de andere kant een communistische hardliner die betreurt dat Stalin te goedgelovig was en zich heeft laten misbruiken door zijn politieke tegenstanders. Deze keuze voor bronnen suggereert namelijk dat redelijke mensen kunnen twisten over de vraag of Stalin een wrede masssamoordenaar was. Dat is uiteraard niet het geval. Als er al ruimte is voor debat onder redelijke mensen dan zou dat moeten gaan over de vraag hoe wreed Stalin is geweest.

Een soortgelijke benadering koos de Volkskrant echter in een analyse van de erfenis van Ariel Sharon (13 jan 2014, p.7). We lezen eerst over de Israëlische hardliners die Sharon een slapjanus vinden:

“De officiële Kolonistenraad sprak gisteren waardering uit voor de nederzettingenbouw van Sharon, maar zweeg over Gaza. Radicalere kolonisten noemden Sharon een ‘verrader’.”

Voor de balans komen vervolgens enige Palestijnen aan het woord:

“De Palestijnse president, Mahmoud Abbas, onthield zich van commentaar op Sharons overlijden. In de reacties van individuele Palestijnen vormden ‘misdadiger’ en ‘slachter’ de sleutelwoorden. In de Gazastrook werden hier en daar foto’s van Sharon in brand gestoken.”

De meningen zijn dus verdeeld. Of dit redelijke meningen zijn doet blijkbaar niet ter zake.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *