MEDIA * KRITIEK

Zelfde groep, andere naam

Terrorisme is een ongrijpbare term. Tegenwoordig worden bijna alle gewelddadige oppositiegroepen terroristen genoemd door de betreffende overheid en haar bondgenoten. Het wordt lastig als een en dezelfde groep actief is in twee verschillende landen, waarvan de een bevriend land is en de ander een vijandelijk regime.

Dit bewijst NRC-Handelsblad door op 2 januari binnen één en hetzelfde artikel dezelfde Al-Qaeda afdeling verschillend aan te duiden in respectievelijk Syrië en Irak:

“(Saoedi-Arabië) betaalt de sunnitische rebellen die in Syrië tegen Assad vechten. En ook in Irak waren er ooit aanwijzingen dat Saoediërs sunnitische terroristen betaalden.”

Het verschil tussen soennitische rebellen en soennitische terroristen is blijkbaar het land waarin ze vechten en afhankelijk van of het doelwit een bondgenoot is. Bovendien is een groot deel van de Iraakse ‘sunnitische terroristen’ onderdeel van dezelfde groepering als de genoemde ‘sunnitische rebellen’, namelijk van Islamic State in Iraq and al-Sham (ISIS/ISIL), oftewel Al-Qaeda. Deze is ook in Syrië actief, maar wordt dan anders beoordeeld.

Op 8 januari wordt in de NRC het geweld besproken in twee artikelen op dezelfde pagina. Het ene artikel gaat over Syrië, de andere over Irak. In het artikel over Syrië [staat te lezen]:

“Jihadistische rebellengroep al-Nusra roept op tot een staakt het vuren tussen de verschillende rebellengroepen en jihadisten in het land.”

En:

“(…) Al-Nusra, bestaande uit ongeveer 6000 strijders.”

In het artikel over Irak lezen we:

“Irak bombardeert terroristen om steden te heroveren.”

En:

“De terreurgroep Islamitische Staat van Irak en de Levant(…)”

En een:

“Sunnitische terreurgroepen zoals de ISIS.”

Wanneer het in hetzelfde artikel over Syrië gaat lezen we over:

“(…) 25 aan Al-Qaeda gelieerde militanten.”

En over:

“(…)extremisten(…)”

Wat de NRC de ‘jihadistische rebellengroep’ al-Nusra noemt, werd april 2013 de officiële tak van Al-Qaeda in Syrië. Daarnaast komt het geweld in Irak in de provincie Anbar niet alleen van ISIS/Al-Qaeda, maar wordt protest en geweld tegen de overheid door verschillende clans en stammen gesteund.Een dergelijk genuanceerde kijk op de verschillende groepen en incidenten in Irak en Syrië wordt bemoeilijkt door het inconsequent gebruikt van bijvoorbeeld ‘terrorisme’, ‘rebellengroep’ en ‘extremisme’ Vooral ‘terrorisme’ is een politiek gekleurde term. Zoals bovenstaande voorbeelden laten zien, verhult het soms meer dan het verduidelijkt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *