MEDIA * KRITIEK

Obama gebruikt hardhouten stok te weinig

Op de voorpagina van maandag 6 januari pakte de Volkskrant groot uit met een bespiegeling over het functioneren van Barack Obama op het internationale toneel. Het grote verwijt was dat Obama niet *vaker* militair ingrijpt dan hij nu al doet.

Het is, in andere woorden, …

“… de vraag hoelang Obama kan doorgaan met het uittrappen van knetterende lonten terwijl hij het kruidvat ongemoeid laat”.

320px-Obama-venice-laDe metafoor laat het een en ander aan duidelijkheid te wensen over. Maar in de loop van het artikel wordt duidelijk wat het ‘kruidvat’ is dat volgens de Volkskrant stevig moet worden aangepakt: de voedingsbodem voor islam-terroristen. Het wordt Obama daarom zwaar aangerekend dat hij zich heeft teruggetrokken uit Irak en Afghanistan, want …

“… een eventuele nieuwe burgeroorlog komt voor zijn rekening.”

De Volkskrant heeft nog een reden om de oorlogszucht van de Verenigde Staten aan te wakkeren. Interventies zouden nodig zijn om een geloofwaardige “hardhouten” stok achter de stoel te hebben bij het klaverjassen.

Blijkbaar ziet de Volkskrant na de lange lijst van openlijke en geheime interventies van de VS in de afgelopen 150 jaar geen reden om zijn enthousiasme voor Amerikaans militarisme te temperen. De krant vraagt zich ook niet af wat er gebeurt wanneer andere grootmachten stokken meenemen naar het klaverjassen.

Voor de Volkskrant lijkt militair ingrijpen door de VS de standaard in internationale conflicten. Een president die dat minder vaak doet moet daarvoor blijkbaar een goede reden hebben. En hij moet zich vooral goed in de oren knopen dat hij verantwoordelijk is als het uit de hand loopt op een plek waar hij niet heeft ingegrepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *