MEDIA * KRITIEK

Terrorist wordt strijder na grensovergang

In het artikel ‘VN: Oorlog Syrië leidt tot meer terreur in Irak’ uit de Volkskrant van 26 november wordt gesteld dat Jihadistische strijders in Syrië in Irak terreuraanslagen plegen.Bombed out vehicles Aleppo.jpg

Met betrekking tot Syrië stelt het artikel : ‘strijd in Syrië’,  ‘oppositiepartijen’,  ‘geweld in Syrië’.

In hetzelfde stuk wordt een zelfmoordaanslag op een busstation in Syrie genoemd, maar dat wordt niet gekwalificeerd als ‘terrorisme’.

Met betrekking tot Irak word het geweld als volgt beschreven: ‘terreur in Irak’,  ‘terrorisme in irak’,  ‘terreurorganisatie’.

Hierdoor wordt de indruk gewekt dat de strijders van de oppositiepartijen in Syrië, wanneer zij de grens met Irak overschrijden, veranderen in terroristen en hun strijd in terreur. Deze woordkeus impliceert een dubbele standaard: zij die vechten tegen de vrienden van het Westen zijn terroristen en zij die vechten tegen vijanden van het Westen zijn strijders en plegen geweld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *