MEDIA * KRITIEK

Europese Trouw

Naar aanleiding van de veelbesproken ontmoeting tussen Marine Le Pen van Front National en Geert Wilders, beschouwt de Trouw op 15 november mogelijke gevolgen voor de Europese Verkiezingen in 2014. In een twee pagina groot artikel ‘Eurofiel of Eurofoob’, worden de rechtse partijen met kritiek op Europa ‘populisten’ of ‘rechtspopulisten’ genoemd. Wat deze term hier betekent blijft in het midden.

sophie in t veldPopulisme kent een veelvoud aan definities en betekenissen. Vaak wordt er echter een politieke stijl mee bedoeld, waarbij problemen en oplossingen sterk wordt versimpeld en wordt gerefereerd aan de belangen van de gewone man versus een elite. Deze kenmerken komen vooral in verkiezingstijd bij alle partijen en meer of minder mate voor. Populisme is dan ook voornamelijk een ‘poison the well’ drogreden, waarmee de standpunten van de opponent worden gediskwalificeerd.

In het artikel wordt uitgebreid stilgestaan bij mogelijke succesvolle bestrijdingsmethodes. In plaats van de kritiek van al hun kiezers op Europa serieus te nemen, worden de partijen eensgezinds door VVD, D66 en PvdA politici besproken als een probleem dat moet worden opgelost.

Europarlementariër namens D66 Sophie in’t Veld krijgt alle ruimte om de Eurocritici de schuld te geven van de achterkamertjespolitiek:

‘Europese landen nemen steeds meer besluiten stiekem uit angst voor electorale gevolgen. De euroscepsis kan paradoxaal genoeg juist tot minder democratie leiden.’

Als ware democraat zou haar probleem moeten zijn dat er stiekem belangrijke beslissingen worden genomen. Maar zij heeft er vooral problemen mee dat diezelfde besluiten niet eenvoudig door nationale parlementen worden aangenomen. Daarbij geeft zij niet de schuld aan de ondemocratische regeringen, maar aan de politieke partijen die met een democratisch mandaat doen wat ze hebben beloofd te doen.

In het hele artikel komt er geen ‘euroscepticus’ aan het woord, waarmee de balans ‘eurofiel of eurofoob’ wel heel beslissend naar het eerste uitslaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *