MEDIA * KRITIEK

Mali: de klok en de klepel

Door Maarten Plutschouw

Het hoge woord is eruit. Nederland gaat weer op vredesmissie. Ditmaal is de bestemming Mali, waar Nederlandse troepen informatie gaan vergaren en politie-eenheden zullen trainen als onderdeel van een VN troepenmacht.

In de Volkskrant van 5 november worden ruim vier pagina’s gespendeerd aan het ‘wat’ en ‘waarom’ van deze missie. Hoewel er veel informatie wordt gegeven over wat de missie gaat inhouden, hoeveel troepen, wat voor terrein enzovoort, laat de krant de waaromvraag over aan officiële bronnen.

In de artikelen worden Premier Rutte, Minister van Defensie Hennis en VN-gezant in Mali Bert Koenders aan het woord gelaten over de daadwerkelijke reden voor alweer een puinruimmissie.

Interessant is het feit dat Rutte, Hennis en Koenders alle drie een andere kijk hebben op de reden van ingrijpen; volgens Rutte moet de missie ‘de grensoverschrijdende verspreiding van islamitisch fundamentalisme en terrorisme een halt toeroepen en de orde in het gebied herstellen.’ Volgens Koenders is dit gevaar er nog niet, maar als we niet helpen ‘kan Mali verworden tot een nieuw gebied waar moslimextremisten zich kunnen nestelen’. Minister Hennis geeft weer een ander missiedoel. Voor haar is de missie geslaagd ‘als het land geen doorvoerroute meer is voor criminelen richting de Middellandse Zee en Europa’.

266px-Mali_satRob de Wijk, van instituut Clingendael meent dat Nederland naar Mali gaat om de internationale reputatieschade te herstellen, die is opgelopen door onder andere het Polenmeldpunt. Deze visie is nergens in de artikelen te vinden. Noch de kanttekeningen die er worden geplaatst bij de missie door Groenlinks en de SP. Op maandag 11 november blijkt zelfs dat Volkskrant correspondent Jan Eikelboom denkt dat Nederland niet echt wat kan bereiken in Mali. Maar op 5 november is er geen enkele wanklank te horen bij het officiële verhaal.

Met de bijgevoegde geopolitieke kaart van Buitenlandse Zaken wordt inhoudelijk niets gedaan. Wel interessant zijn de aangegeven grondstofvindplaatsen. Er blijkt goud en uranium in en rond Mali te vinden te zijn, terwijl de oliereserves van Libië en Nigeria vlakbij liggen. Maar daarover wordt in de artikelen met geen woord gerept, terwijl in bijvoorbeeld The Guardian in een artikel in januari j.l. wel aandacht hieraan werd besteed.

Aangezien de interventie werd geïnitieerd door Frankrijk, is het wellicht verhelderend te weten waarom de Fransen in Mali zitten. Een serie militaire ingrepen in Congo (2003), Ivoorkust, Libië (beiden 2011) en nu Mali doet toch een rode lijn vermoeden. Zo laat een reportage van Al Jazeera een langdurige betrokkenheid van Frankrijk bij Afrika zien, die voornamelijk draait om investeringen en grondstoffen. En NSNBC legt een verband tussen Franse inmenging in Afrika en een door Frankrijk gecontroleerde monetaire unie. Maar die insteek laat de Volkskrant helemaal liggen.

Het mag zeker een prestatie genoemd worden dat de Volkskrant zoveel ruimte inruimt voor een onderwerp, maar toch zoveel cruciaals weglaat, zodat alleen de officiële lijnen worden gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *