MEDIA * KRITIEK

Vakbond krijgt Zwarte Piet discussie toegeschoven

Door Edi Terlaak

Als verdediger van vermeende Nederlandse volkstradities kon een reactie van De Telegraaf op de Zwarte Piet discussie niet uitblijven. En inderdaad werd over een breed front een offensief ingezet. Het meest opmerkelijke aan deze interventie is, naast de gebrekkige bewijsvoering, dat de racisme kaart uitermate selectief wordt ingezet.

De intellectuele bijdrage werd op 12 oktober geleverd door de vaste columnist ‘prof. dr. B. Smalhout’, die zijn academische status geen eer aan wist te doen. Smalhout ‘argumenteerde’ dat hij mooie herinneringen heeft aan Sinterklaas, dat anderen die ook hebben en dat de politiek correcte linkse elite daarom met zijn handen van de sinterklaastraditie af moet blijven (p. 7). En het uitgebreid uit nostalgische sinterklaasversjes citeren, in een column die nota bene ‘op het scherp van de snede’ heet, kwam de geloofwaardigheid van de professor al helemaal niet ten goede.

sint in opblaasbootNaast de columnisten is een ander geliefd wapen van De Telegraaf de zogenaamde ‘enquête’, die bestaat uit enkele duizenden mensen die dagelijks de moeite nemen om te reageren op stellingen op de website van de krant. Hieruit zou blijken dat Nederland pal achter de Zwarte Pieten zou staan. Net als in andere gevallen, zoals hier en hier, lijkt deze ‘enquête’ evenwel niet te worden ingezet om iets wijzer te worden over wat Nederlanders denken, maar om een bepaalde stemming te creëren.

Interessanter dan het voorspelbare nationalistische tromgeroffel van De Telegraaf is dat de Zwarte Piet discussie duidelijk maakte dat de onverschillige houding van De Telegraaf tegenover racisme uitermate selectief is. Op donderdag 24 oktober kopte de krant ‘FNV-rel om ‘braboneger’’, terwijl navraag van joop.nl leerde dat van een rel geen sprake is: er is welgeteld één klacht binnengekomen over de actie, de term ‘braboneger’ is door de (opportunistische) hoofdrolspeler zelf gemunt, terwijl de inhoudelijke kritiek voor een deel de weinig tactische timing betreft.

Hier lijkt sprake van een dubbele standaard bij De Telegraaf. Een traditie waarin evenbeelden van zwarte kindslaven figureren wordt in bescherming genomen, terwijl een rel wordt verzonnen wanneer een linkse vakbond een lokale zwarte cabaretier inschakelt die zich een ‘neger’ noemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *