MEDIA * KRITIEK

Daadkrachtig het verkeerde doen

Door Edi Terlaak

De meest venijnige vorm van gekleurde berichtgeving is niet te vinden in uitspraken in nieuwsmedia, maar in de aannames achter die uitspraken.

Een mening die door de zogenaamde ‘Serieuze Mensen’ in de politiek  en nieuwsmedia breed wordt gedeeld is dat er stevig bezuinigd moet worden om de schuldenlast van Nederland terug te dringen. Ook al bevindt de economie zich in een recessie. Het feit dat Rutte II een begrotingsakkoord heeft weten te sluiten met D66, CU en SGP werd dan ook algemeen bejubeld in de berichtgeving van Nederlandse kranten.

Zo schreef de Volkskrant ‘Het land is weer even gered’ (14 okt, p. 5) terwijl de Telegraaf schreef over een “politieke patstelling waar Nederland al maanden onder gebukt gaat” (12 okt, p. 1). Maar is het zo zeker dat Nederland ‘gebukt gaat’ onder het uitblijven van overeenstemming over extra bezuinigen?

De Amerikaanse econoom Paul Krugman suggereerde in een blogpost van 13 augustus van niet. Terwijl het Nederlandse politieke centrum al een tijdje eensgezind aan het bezuinigen is was er in België een langdurige formatiecrisis, waardoor er simpelweg niet in zo’n vaart bezuinigd kon worden. Het gevolg? Een iets hogere rente voor België, maar ook een lagere groei van werkloosheid en een sterker afnemend begrotingstekort. De besluiteloosheid van België is in de woorden van Krugman daarom beter dan de “eensgezinde en effectieve overtuiging [van Nederlandse politici] om precies het verkeerde te doen”.

Misschien heeft Krugman gelijk en misschien ook niet. Relevant is dat Nederlandse kranten van links tot rechts een begrotingsakkoord toejuichen zodat daadkrachtig opgetreden kan worden. Maar daadkrachtig het verkeerde doen is niet iets om toe te juichen. Ook in Nederlandse nieuwsmedia lijkt er daarom sprake van een impliciete consensus van ‘Serieuze Mensen’ die hameren op de noodzaak van bezuinigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *