MEDIA * KRITIEK

Marokkanen zorgen ook in fantasiewereld voor overlast

Door Maarten Plutschouw

Kenmerkend voor de Telegraaf zijn suggestieve koppen die niet overeenkomen met de inhoud van het artikel en het doorhameren op dubieuze verhalen. Vooral als het gaat over Marokkanen.

Op 7 oktober berichtte de Telegraaf dat in Haarlem een 20 jarige vrouw door een groep Marokkanen was afgetuigd. Vervolgens werden diezelfde dag nog artikelen geplaatst over de falende aanpak(1) en werd er opgeroepen tot een hardere aanpak(2). Op 14 oktober bleek echter dat dit incident door het ‘slachtoffer’ was verzonnen en moest de Telegraaf een rectificatie plaatsen(3). Ondertussen was de berichtgeving wel dagenlang gericht geweest op ‘probleemmarokkanen’.

Vervolgens was op 9 oktober j.l. de volgende kop te lezen: ‘Haarlem razend om Marokkanengeweld’. In het bijbehorende artikel werd uitgelegd dat er in een specifiek deel van een Haarlemse wijk door een aantal mensen overlast wordt ervaren van een groepje Marokkaanse tieners. Er wordt zelfs een buurtbewoner geciteerd die de schreeuwerige kop min of meer ontkracht:

“Het gaat misschien om één probleemflat in Schalkwijk. Ik ervaar zelden overlast.”

Hoewel het artikel een vrij gebalanceerd verhaal vertelt, doet de kop een angst en woede vermoeden die niet door feiten wordt gesteund. De toon van de koptekst lijkt daarom eerder bedoeld om een bepaald beeld van Marokkanen neer te zetten dan de inhoud van het artikel te dekken.

Kortom, de gretigheid van de Telegraaf om te kunnen publiceren over ‘Marokkaans tuig’ en ‘hardere straffen’ lijkt zich te uiten in ronkende kopteksten die geen relatie met het artikel (of zelfs de waarheid) hebben en het plaatsen van beschuldigende artikelen voordat een degelijke feitencontrole plaatsvindt.

 

(1)http://www.telegraaf.nl/binnenland/21953486/___Geen_effect_straf_Marokkanen___.html

(2) http://www.telegraaf.nl/binnenland/21958186/___Geef_tuig_werk_en_woning___.html

(3)http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3526954/2013/10/14/Vrouw-verzon-mishandeling-door-zes-Marokkanen.dhtml

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *