MEDIA * KRITIEK

Peptalk voor wereldmacht

P7365-23ADoor Edi Terlaak

Al sinds het begin van de Koude Oorlog kunnen de Verenigde Staten in de ogen van de Telegraaf op het internationale toneel weinig fout doen. Maar in de editie van 7 oktober maakte de krant het wel heel bont met een mix van bewondering, aanmoediging en bewieroking van de grootmacht, naar aanleiding van de gevangenname van de van terrorisme verdachte Al Liby in Tripoli.

Alsof een karakter uit een slechte actiefilm aan het woord was kopte de krant “De VS slaan altijd terug” om te vervolgen met:

“De Verenigde Staten hebben terroristen waar ook ter wereld afgelopen weekend een stevige boodschap gestuurd.” (p.1)

Bedoeld of onbedoeld geeft de verslaggever hiermee een verhelderend inkijkje in het denken van de krant over internationaal terrorisme. Wie een vrijheidsstrijder is voor de één is een terrorist voor de ander. In andere woorden, terrorisme wordt vaak gebruikt als ongewenst geweld tegen de eigen burgerbevolking of die van een bevriende staat. Dus als de Telegraaf zegt dat de VS een boodschap hebben gestuurd aan alle terroristen ter wereld lijkt de krant terrorisme te beperken tot acties die gericht zijn tegen de VS en haar bondgenoten.

Ook zet de Telegraaf geen vraagtekens bij de bevoegheid van de VS om in de moslimwereld terrorismeverdachten uit te schakelen (met drones of speciale eenheden) of gevangen te nemen. Laat staan dat het zich zorgen maakt over de illegaliteit van de ondervraging van Al Liby op een schip voor de kust van Libië, waar Human Rights Watch op wees.

In plaats daarvan schrijft de krant op pagina 7 (in het artikel ‘Moeizame strijd tegen kwaad’ [sic!]) dat:

“ingrijpen onvermijdelijk is. Afrika is momenteel de plek waar de islamterroristen vrij spel lijken te hebben en de VS kunnen dit, alleen al om hun eigen veiligheid te beschermen, niet over hun kant laten gaan.”

Internationale politiek wordt zo gereduceerd tot de simpele moraal van een Hollywood Western. De held strijdt tegen het ‘kwaad’, kan provocaties niet ‘over zijn kant laten gaan’ en ‘slaat altijd terug’. De berichtgeving over de recente Amerikaanse acties tegen vermeende terroristen lijken daarom meer op een peptalk voor een grootmacht dan op journalistiek.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *