MEDIA * KRITIEK

Cruiseschip met isoleercel

Door Edi Terlaak

Schendingen van mensenrechten zijn een serieuze zaak, zeker wanneer je eigen land er voor verantwoordelijk is. Zo niet voor de Telegraaf, die de verkoop van twee zogenaamde bajesboten in Zaandam aangrijpt voor een lollige kwinkslag.

“Wie droomt van een schip waarop de hele familie en vriendenkring kunnen blijven slapen, kan zijn slag slaan bij de dienst Domeinen, die twee drijvende bajesboten in de aanbieding heeft”.

De boten, zo vervolgt het artikel,

“tellen elk 144 tweepersoonskamers, compleet met douche, wastafel en toilet. [...] De platforms zijn bovendien voorzien van keukens, recreatie- en fitnessruimten, luchtplaatsen, gebedsruimten, sprinklers, rookmelders en intercom.” (3 oktober, p.8)

De suggestie die wordt gewekt is dat deze schepen comfortabele oorden waren, waar de bewoners het er van konden nemen.

Niets is echter minder waar, zo blijkt uit rapporten in 2008 en 2010, waarin Amnesty International de Nederlandse regering op de vingers tikte vanwege schendingen van de mensenrechten in de vluchtelingenopvang. De vrijheid van beweging werd beperkt, de privacy werd geschonden en de toegang tot zinvolle activiteiten werd mensen ontzegd. Kinderen zonder begeleiding en slachtoffers van martelingen werden zonder pardon opgesloten (1).

Daarnaast was het gebruik van de isoleercel excessief; het werd, gelet op de frequentie van gebruik en verhalen die Amnesty optekende, niet als laatste redmiddel ingezet, maar als middel om de gedetineerden in bedwang te houden (2). Zo werden in Zaandam in 2008 maar liefst 209 mensen in een isoleercel gezet. Hierbij moet bedacht worden dat, zoals Amnesty opmerkt, de isoleercel een buitengewoon zwaar middel is dat blijvende gezondheidsschade kan opleveren (3).

Ook zijn er berichten van excessief geweld, zoals het schoppen tegen de keel, naar aanleiding van onschuldige acties, zoals het ophangen van een spandoek. Pogingen van Amnesty om deze zaken op te helderen liepen op niets uit, omdat de relevante overheidsorganen geen, of te weinig, openheid van zaken wilden geven (4).

De suggestie dat deze boten, van alle comfort voorzien, als een soort cruiseschepen dienst zouden kunnen doen is dus misplaatst. Gelet op de mensenrechtenschendingen die er hebben plaatsgevonden is deze suggestie ook onsmakelijk.

 

(1) Amnesty International, The Netherlands: The detention of irregular migrants and asylum-seekers (2008), p.6.

(2) Idem, p.35.

(3) Amnesty International, Vreemdelingendetentie: in strijd met mensenrechten (2010), p. 25.

(4) Amnesty International, The Netherlands: The detention of irregular migrants and asylum-seekers (2008), p. 42.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *