MEDIA * KRITIEK

Smeltende controverse

icebergDoor Edi Terlaak

Op de dag dat de Verenigde Naties het vijfde IPCC rapport presenteerde was de enige verwijzing in De Telegraaf naar deze gebeurtenis een zijdelingse uiting van klimaatscepsis. In de lead van een artikel over de Russische exploitatie van de Noordpool (27 september, p. 13) staat te lezen:

“Rusland is uit op de rijkdommen die onder het al dan niet smeltende [onze cursivering] Noordpoolijs verborgen gaan.”

Het klimaat van de aarde is een immens ingewikkeld systeem, en daarom zal er altijd ruimte zijn voor discussie over welk model de grootste verklarende kracht heeft. Maar of het Noordpoolijs smelt of niet is simpelweg een empirische vraag waarop door middel van metingen een eenduidig antwoord te geven is: het Noordpoolijs is sinds 1980 aan het smelten. Controverse bestaat alleen over de vraag wanneer de Noordpool ijsvrij zal zijn.

Opmerkelijk genoeg schrijft de correspondent in het artikel zelf over “het poolgebied, waar de ijskap in snel tempo smelt …”. Het lijkt er dus op dat de redactie, die de koppen en de leads schrijft, ongehinderd door kennis van de situatie ter plekke, hun ideologische klimaatscepsis in het artikel hebben geïnjecteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *