MEDIA * KRITIEK

Het boekje van De Winter

Door Edi Terlaak

De columns die Leon de Winter voor de Telegraaf schrijft zijn een curieuze mix van feiten, emotionele slogans en ressentiment. We wisten ons er eerlijk gezegd niet goed raad mee, maar, zo dachten we, zolang zijn ideeën geen invloed hebben op de overige berichtgeving hebben ze voor ons geen prioriteit. Met de berichtgeving over de mogelijke Amerikaanse interventie in Syrië op de voorpagina van de Telegraaf  (‘Aftellen voor de aanval’, 9 september) is hier verandering in gekomen.

In dit artikel wordt gesteld dat het

“in het Midden-Oosten [...] als een teken van zwakte [zal] worden uitgelegd als de commander in chief van het VS-leger wordt teruggefloten door zijn eigen Congres.”

Hier wordt niet gesteld dat het in Syrië, of in de wereld als geheel, als teken van zwakte wordt uitgelegd; nee, het zijn de bewoners van het Midden-Oosten die alleen respect hebben voor leiders met een sterke arm.

Deze zienswijze lijkt regelrecht uit het boekje van De Winter te komen. Twee dagen eerder haalde deze nog eens stevig uit over “de regels van het spel in het Midden-Oosten” in dezelfde krant (7 september, p.9). Ingrijpen door de VS wijst De Winter af – niet uit humanitaire gronden, maar omdat

“tribaal en etnisch verdeelde samenlevingen alleen via wrede dictaturen bestuurd kunnen worden. [...] Assad gaat over lijken. Dat doet hij niet voor de lol, maar omdat in het Midden-Oosten geen politieke weg bewandeld kan worden zonder dat er lijken in de berm liggen.”

Het akelige karakter van deze visie komt naar voren wanneer De Winter uitlegt dat

“wanneer de Syrische Alawieten hun tegenstanders niet doden ze zelf gedood [worden]. Mededogen en humaniteit komen alleen in het moderne Westerse woordenboek voor.”

Dergelijke teksten lezen we niet op de voorpagina van de Telegraaf, maar het idee dat de bewoners van het Midden-Oosten in een amorele jungle wonen waar andere regels gelden dan daarbuiten sijpelt er wel langzaam in door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *