MEDIA * KRITIEK

Waar twee vechten heeft Rusland schuld

Door Maarten Plutschouw

De Koude Oorlog is terug. En dat is te wijten aan de opstelling van president Poetin. Tenminste als je de wederzijdse pesterijen van de Verenigde Staten en Rusland door de bril van president Obama bekijkt – en die van de Telegraaf.

Op 8 Augustus stond in een artikel met de kop ‘Obama zet Poetin in de wacht; roep om boycot Olympische spelen sterker’ het volgende:

“Eerder deze week verklaarde Obama in de Tonight Show dat Moskou de neiging heeft terug te zakken tot de mentaliteit van de Koude Oorlog.”

Deze opmerking van Obama wordt door de auteur van het artikel verder uitgebouwd door te wijzen op de tijdelijke verblijfsvergunning voor klokkenluider Snowden en op de felle toon van Russische tv-programma’s:

“Dagelijks wordt er op de staatstelevisie ingehakt op de Amerikanen, die in de visie van het Kremlin hypocriet zijn omdat ze hun aanhoudende kritiek op de mensenrechtensituatie in Rusland combineren met de feitelijke marteling van gevangenen in Guantanamo Bay.”

Hiermee wordt het artikel afgesloten. Zodat er een beeld wordt gecreeerd van het Kremlin dat via haar beleid en via de media de Amerikanen lastigvalt vanuit een Koude Oorlog mentaliteit. Het afzeggen van een topontmoeting, lijkt hierdoor een logische reactie, in plaats van de doelbewuste schoffering die het in werkelijkheid is.

Dit beeld is op zijn best maar de helft van het verhaal. In de afgelopen jaren heeft de relatie tussen Washington en Kremlin het nodige te verduren gehad. Zo waren er de positie met betrekking tot Iran en Syrië, een spionnenkwestie, een adoptieschandaal en daaruit voortvloeiend een reactionair homostandpunt en onlangs kwam er de kwestie Snowden bij. Het is op zijn minst gezocht om de kwade bedoelingen van Moskou als de bron van deze serie incidenten te zien. De relatie met de Koude Oorlog is vooral het feit dat er weer politiek tegenspel wordt geboden aan Washington.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *