MEDIA * KRITIEK

Anonieme familie bewijst massale rouw

Door Edi Terlaak

In zijn boek Flat Earth News beschrijft de journalist Nick Davies hoe Britse kranten na de dood van koningin Elizabeth in 2002 een nationaal rouwproces beschreven waarvoor ze geen voorbeelden konden vinden. Door emoties van het volk te versterken verkoopt een krant namelijk beter, volgens Davies (1).

Een markant voorbeeld is het verhaal over een creatieve journalist die op zaterdagavond naar West-End werd gestuurd om te laten zien dat de rouwende Britten massaal wegbleven bij bioscopen. Toen de journalist tot zijn verbazing een drukte van belang aantrof meldde hij dat de inwoners van Londen dezelfde mentaliteit vertoonden als tijdens de bombardementen in 1940: ondanks tegenslagen moest het gewone leven doorgaan.

Het is u misschien niet opgevallen, maar ook na de dood van prins Friso zou een grafstemming zich meester hebben gemaakt van het Nederlandse volk. Althans, dat schreef De Telegraaf een dag later (p.5, “Nederland rouwt massaal”). Als ondersteuning toonde de krant een foto van Friso op de vensterbank van “een familie in Tilburg” waarvoor een waxinelichtje was geplaatst.

Als de rouw daadwerkelijk zo massaal was verbaast het dat De Telegraaf niet in staat is geweest om iemand te vinden die deze met naam en toenaam wilde uitdragen. Maar misschien zat de rouw daarvoor te diep.

(1) Nick Davies, Flat Earth News (Vintage Books, 2009), p. 142.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *