MEDIA * KRITIEK

Oranjegekte wetenschappelijk bewezen

Door Edi Terlaak

Bij het zien van de jaarlijkse feestvreugde op Koninginnedag rijst de vraag waarom mensen zo vrolijk zijn. Is het vanwege hun adoratie voor het koningshuis of omdat ze gewoon een feestje willen vieren? Nadat het oranje feestgedruis een nieuw hoogtepunt leek te bereiken bij de troonswisseling deed de Telegraaf in de editie van 2 Mei een beroep op de wetenschap, en in het bijzonder de psycholoog Jaap van Ginneken om deze vraag te beantwoorden.

Van Ginneken weet dat “het effect van de troonswisseling onder jongeren enorm groot is”. Ter ondersteuning van deze bewering zegt hij dat hij “heeft gezien dat jongeren huilden van emotie en tegelijkertijd van blijdschap. Dat zegt genoeg.”

De liefde voor het koningshuis is daarmee een feit. De verslaggever kan daarom meteen doorstomen naar de “wetenschappelijke verklaring” van het Oranjegevoel. Volgens Van Ginneken is dat goed mogelijk.

Hij legt uit: “Het meekijken in de sprookjesachtige omgeving met een jong vorstengezin veroorzaakt respect en ontzag, maar ook nieuwsgierigheid”. Maar dat is nog niet alles. “Het ‘wij-gevoel’ en een soort van enthousiasmevirus hebben het positieve effect extra versterkt.”

Gelukkig voor de wetenschap heeft de geschiedenis een natuurlijk experiment opgezet waarmee de trouw van de Nederlandse bevolking aan de monarchie getest kan worden: het koningschap van Willem-Alexander. Tot die tijd zou de Telegraaf er goed aan doen geen wetenschappelijke status toe te kennen aan zijn steun aan de Oranje’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *