MEDIA * KRITIEK

De Russen staan weer voor de deur

Door Maarten Plutschouw

Na eerdere artikelen over de veroudering van de F-16 en de noodzaak van de aanschaf van de JSF, voegt de Telegraaf nu ook een Koude Oorlog dreiging toe aan de eerdere argumenten. In het artikel ‘Russen dringen aan de grens’ van vrijdag 3 mei 2013 wordt de urgentie van de dreiging zwaar aangezet. De subkop luidt ‘luchtmacht onderschept 12 atoombommenwerpers. Wat is er aan de hand?

‘Tupololev TU-95H Bears probeerden sinds 2010 12 keer het Nederlandse luchtruim binnen te dringen. In alle gevallen konden de Russen door onze F-16′s van de Quick Reaction Alert worden onderschept.’

Tot zover niets aan de hand, zou je zeggen, maar ‘onze F-16 vliegers hebben het door sterk verouderde techniek steeds moeilijker’.

Volgens generaal vlieger buiten dienst Steve Netto is de situatie alarmerend:

“Als Moskou door Sukhoi-27 geëscorteerde Bears, Backfires of Blackjacks op ons afstuurt, zijn we zwaar in het nadeel. De F-16 is ruim dertig jaar oud en loopt op zijn laatste benen. In 2018 is het echt voorbij. Dan vliegen die Russen rondjes om ons. Er moet een waardige opvolger voor de Nederlandse jachtsquadrons komen.”

Eerder werden Russische verkenninsvliegtuigen onderschept bij Noorwegen, Denemarken, Groot Brittannie, maar ook bij Guam in de Stille Oceaan. In al deze gevallen werden de Bears onderschept in internationaal luchtruim. Dat lijkt ook hier het geval te zijn, al wordt dat niet met zoveel woorden gezegd. Een directe dreiging is er dus niet bij deze acties. Los van het feit dat een dergelijke luchtaanval van Rusland buitengewoon onwaarschijnlijk is, is de Sukhoi-27 ook al bijna dertig jaar oud en zijn genoemde bommenwerpers dertig, veertig en meer dan vijftig jaar oud. Bovendien is de Tupolev Bear tegenwoordig voornamelijk in gebruik als verkenningsvliegtuig.

Ondanks dat, zijn de genoemde incidenten weer een reden om de Joint Strike Fighter te pitchen.:

‘Steve Netto en Dick Berlijn hameren mede vanwege de toenemende Russische aanwezigheid, op de aankoop van de JSF. Het is volgens topvliegers de enig goede kandidaat om de F-16 te vervangen.’

Bij het artikel zijn de portretten afgebeeld van Steve Netto en Dick Berlijn. Dick Berlijn, oud luchtmachtgeneraal en voormalig commandant der strijdkrachten, is echter ook verbonden aan de bedrijven Royal ten Cate en Thales, beiden fabrikanten van geavanceerde vliegtuigonderdelen. Dat wordt er niet bij gezet, zodat het lijkt alsof hij alleen als generaal b.d. spreekt.

Naast het artikel staat een kleine oranje inbox ‘vliegers hameren op belang van JSF’. Wat betreft de mening van topvlieger is het de vraag of deze zo unaniem voorstander zijn van de JSF als wordt beweerd. Vooral vanuit de Verenigde Staten klinkt meer en meer kritiek op het toestel. Zo kan er bijvoorbeeld niet achteruit gekeken worden en zijn de prestaties in een luchtgevecht omdermaats. (1).

Met de beslissing over de mogelijke aankoop van nieuwe jagers zijn miljarden gemoeid. Daarom moet dit besluit met alle relevante feiten op tafel genomen worden, en niet als instinctieve reactie op het ‘rode gevaar’.

1) http://www.elsevier.nl/Buitenland/ANP/2013/3/Piloten-JSF-kunnen-niet-achterom-kijken/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *