MEDIA * KRITIEK

Weg met de F-16

Door Maarten Plutschouw

Op deze website is al eerder een artikel verschenen over de ogenschijnlijke lobby van de Telegraaf voor de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF), waarover dit jaar een beslissing genomen moet worden. Binnen de regering is er onenigheid, zoals blijkt uit een artikel in de Telegraaf van 21 maart met de kop ‘VVD en PvdA ruziën over F-16′s. De ondertitel vat het meningsverschil samen ‘vliegtuig vol scheuren of gewoon een goed toestel.’ Vervolgens wordt de rest van het artikel besteed aan het opsommen van de redenen waarom de F-16 een vliegtuig vol scheuren is, zoals de voorstanders van de JSF -waaronder de VVD – beweren. Het artikel wordt geconcludeerd met de volgende passage:

‘Om de straaljagers te laten doorvliegen tot 2015, is 300 miljoen euro aan onderhoud nodig. Moeten ze nog drie jaar langer mee, dan komt daar nog 144 miljoen euro bij.’

F-16 kansloos in gevecht

Vijf dagen na voorgaand artikel over de JSF, verschijnt in dezelfde krant een artikel waarin Nederlandse straaljagerpiloten verslag doen van hun prestaties met F-16′s in een militaire oefening.

‘Nederlandse gevechtsvliegers zijn tijdens de internationale luchtoefening ‘Red Flag’ in de VS ondubbelzinnig geconfronteerd met de tekortkomingen van hun verouderde F-16′s.’

‘De alarmerende oefenresultaten komen een kleine week na de openlijke ruzie over het jachtvliegtuig.’

Zoals het artikel aangeeft, komt dit bericht vlak na het begin van het eigenlijke debat over de JSF. Opvallend is dat deze onthulling van de luchtmacht zelf lijkt te komen:

-Kapitein vlieger Stefan: “Het verhaal is vrij simpel. Tegenover moderne wapensystemen hebben we geen kans meer om doelen uit te schakelen of te overleven.

-Luitenant kolonel Luijsterburg: “Zo wil en kun je geen conflict uitvechten.” Hij meldt dat de radarsystemen van de Nederlandse F-16′s niet bij machte zijn om moderne luchtdoelraketten te herkennen. “De dreiging vanaf de grond zal voortaan bij elk conflict aanwezig zijn, en dat is nou juist waarmee F-16′s de meeste moeite hebben.”

Beide heren geven bijzonder gevaarlijke informatie. Zij geven namelijk de zwakheden van onze huidige luchtmacht prijs. Tegenstanders in Afghanistan en, wellicht, Syrië zullen de waarde hiervan onderkennen. Waarom staat de luchtmacht toe dit alles met naam en toenaam naar buiten wordt gebracht? Hiermee wordt een alarmerende stemming gecreëerd, die vraagt om een snelle oplossing. De kritiek op de F-16 maakt duidelijk dat er mee verder vliegen geen optie is. De Telegraaf draagt dit standpunt op zijn beurt met bijzonder weinig tegengas uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *