MEDIA * KRITIEK

Helden met losse handjes

Door Maarten Plutschouw

In de Telegraaf van 9 februari staat op pagina 3 een artikel met de kop “Held (81) verjaagt dief met striptang.” In het artikel geeft een bejaarde oud commando een beschrijving van de wijze waarop hij een inbreker met geweld verjaagde:

“Ik zag de luxaflex bewegen en pakte meteen de tang. Toen ik de voet zag heb ik flink geslagen. Ik had liever mijn wandelstok bij me gehad. Daar kun je harder mee meppen.”

Door deze actie te betitelen als heldendaad miskent de Telegraaf de gevaren van eigenrichting. Niet alleen kan geweld tegen inbrekers tot de mishandeling van vermeende wetsovertreders leiden, er is ook een reëel gevaar dat door dergelijk geweld een wapenwedloop tussen inbrekers en huizenbezitters ontstaat. En daarbij zijn ook de vermeende ‘helden’ van de Telegraaf niet gebaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *