MEDIA * KRITIEK

Terrorismeprofessor signaleert vloedgolf Nederlandse jihadisten

Door Edi Terlaak

De sms-berichten van Nederlandse moslimjongeren die in Syrië strijden zijn volgens de Telegraaf van 26 maart het topje van de ijsberg. Er zou sprake zijn van een ‘vloedgolf’ van Nederlandse ‘jihadisten’ waar de overheid geen zicht op zou hebben. Professor terrorisme en contraterrorisme Edwin Bakker van de universiteit van Leiden gelukkig wel – dankzij youtube.

Twijfels over de robuustheid van de analyse van professor Bakker ontstaan al wanneer hij de omvang van het probleem schildert aan de hand van triviale opmerkingen (“de groei zit vooral in ‘nieuwe’ individuen”) en holle frasen: “de situatie is erg veranderlijk. Koppel daar snelheid aan en je hebt als overheid een stuk minder zicht op de situatie”.

Maar zijn uitspraken komen pas in een ronduit dubieus licht te staan wanneer hij een boekje open doet over zijn onderzoeksmethode. Hij heeft in ieder geval geen bronnen in Syrië die hem informatie verschaffen over Nederlandse deelnemers, gezien zijn opmerking dat er “onderzoeksinstellingen [zijn] die [deze deelname] in kaart willen brengen”, maar dat hij zich afvraagt “of dat gelet op de chaos in Syrië en de onduidelijke berichtgeving mogelijk is”.

Hoe is hij dan wel te werk gegaan? De hoogleraar is hierover opvallend transparant wanneer hij zegt: “Ik zit uren achter youtube voor informatie.” Onduidelijk is hoe ‘terrorismeprofessor’ Bakker op basis van deze bron kan concluderen dat “het aantal radicaliserende moslimjongeren zo schrikbarend [groeit] dat de overheid er amper zicht op kan houden”.

Toegegeven, professor Bakker is zich bewust van de zwakke plekken van zijn methodologie.  Hij “weet” namelijk “dat inlichtendiensten het internet op een slimmere manier afzoeken”. Maar hij ziet daarin blijkbaar geen reden om zijn statements over het onvermogen van de overheid om de vermeende vloedgolf aan jihadisten te signaleren af te zwakken.

Een dag eerder had zijn Leidse collega Hans Jansen al in dezelfde krant laten optekenen dat de schatting van de overheid dat er honderd Nederlandse jongeren in Syrië vechten “eerder te laag dan te hoog is”. Ook hij had voor deze uitspraak geen bronnen (dit was namelijk de reden waarom hij geen getal wilde noemen).

En zo gaat de Telegraaf uitermate selectief om met wetenschappers. In het geval van klimaatverandering bijvoorbeeld wordt een overweldigende wetenschappelijke consensus en een vracht bewijs voor menselijke invloed afgedaan als een controversieel standpunt, maar als het gaat over het gevaar van de islam volstaan opeens een professortitel en een verwijzing naar youtube.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *