MEDIA * KRITIEK

Hugo Chavez krijgt overtreffende trap na

Door Maarten Plutschouw

Vaak wordt bij het terugblikken op een afgetreden of overleden staatshoofd mild geoordeeld, zoals onlangs in de berichtgeving rond de abdicatie van koningin Beatrix. Zo niet over Hugo Chavez, die in de Telegraaf een postume trap na kreeg.

Onder de titel ‘Bondgenoten vrezen dichtdraaien oliekraan’, wordt president Chavez en zijn olieprogramma met een stortvloed aan tendentieuze vergelijkingen en metaforen weggezet door de journalist Kieran Kaal. Hieronder een aantal beeldende zinnen uit het artikel.

Allereerst de Sinterklaas-vergelijking:

- ‘Onzekerheid na dood Venezolaanse Sinterklaas Hugo Chavez.’

- ‘Bondgenoten houden hun hart vast nu hun Sinterklaas Chavez dood is.’

- ‘sinterklaasdiplomatie’ (als beschrijving van het buitenlandse politieke beleid)

Of een variatie hierop:

- ‘gulheid van suikeroom Chavez’

Met deze vergelijkingen wordt het beleid van Venezuela om goedkope olie te leveren aan Latijns-Amerikaanse landen en miljoenen inwoners van de Verenigde Staten neergezet als het uitdelen van cadeautjes in plaats van solidariteit.

In het artikel staan ook een aantal zaken die feitelijk moeilijk hard te maken zijn:

-’…oppositieleider Capriles (heeft de )verkiezingen nipt verloren.’

De verkiezingen van oktober 2012 werden door Chavez gewonnen met 10 procentpunten verschil(1), hetgeen normaal gesproken doorgaat voor een ruime marge.

-’het kleine imperialistische Cuba’.

Als de Verenigde Staten – met hun militaire aanwezigheid over de hele wereld – niet imperialistisch wordt genoemd maar Cuba – dat slechts op de aanwezigheid van dokters in Zuid-Amerikaanse landen kan bogen – wel, dan wordt het woord imperialisme op zijn minst selectief ingezet.

-’Caribische heilstaat’

Dit slaat op Cuba en is uiteraard ironisch bedoeld, maar voegt feitelijk niets toe en is ongepast is een journalistiek artikel.

-’…weinig charismatische oud-buschauffeur Maduro, een loyale marionet van de Castro’s’.

Naast het feit dat een marionet per definitie loyaal is, is dit onwaarschijnlijk, gelet op de geopolitieke machtsverhouding tussen Cuba en Venezuela.

-’…verkiezingen Venezuela voor Castro regime zaak van leven en dood’.

Fidel Castro regeerde Cuba al bijna veertig jaar voordat Chavez aan de macht kwam. Deze passage lijkt daarom eerder te wijzen op wensdenken van de auteur.

-’zijn ‘vriend’ Castro is afhankelijk van de olie’

Hierbij wordt ‘vriend’ door de auteur tussen haakjes gezet waarmee hij lijkt te willen benadrukken dat Castro alleen met Chavez bevriend is in ruil voor olie.

De auteur trakteert ons ook op enkele volledig overbodige beschrijvingen:

-’.. indiaan Morales’

De auteur bedoelt president Evo Morales van Bolivia

‘In Havana hing, onder de aanhangers van Fidel Castro een grafstemming.’

Een grafstemming vaststellen onder rouwenden heeft een zeer geringe nieuwswaarde. Daarnaast is het de vraag wie dit heeft vastgesteld: de auteur bericht vanuit Caracas en hij heeft geen bronnen voor het peilen van de stemming in Havana.

Kortom, dit artikel is een aaneenschakeling van beeldende vergelijkingen, fantasierijke beschrijvingen en politieke wensdromen. De kans is groot dat de lezer door dit artikel meer te weten komt over de politieke voorkeuren van Kieran Kaal dan over de daadwerkelijke gevolgen van de dood van Chavez.

(1) Reuters:  http://www.reuters.com/article/2012/10/08/us-venezuela-election-idUSBRE89601Z20121008

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *