MEDIA * KRITIEK

Spanning zonder sensatie

Door Edi Terlaak

Hoewel de Telegraaf luid meezingt in het koor van degenen die harde bezuinigingen willen stelt de krant geen kritische vragen over nieuwe wapens voor de politie. Zelfs niet als die nieuwe wapens de veiligheid van burgers zouden kunnen schaden.

Op 8 maart werd bericht over de proeven die de Nederlandse politie op dit moment uitvoert met zogenaamde taser guns van Amerikaanse makelij. In de 18 keer dat het wapen door de Nederlandse politie is ingezet zou niemand gewond zijn geraakt, maar wel een pitbull zijn gesneuveld. Hoewel een pitbull minder weerstand heeft dan een mens, roept de dodelijkheid van deze stroomstoot vragen op over de veiligheid van de taser gun.

Maar niet bij de Telegraaf, die weet te melden dat “verwondingen die een taser veroorzaakt voornamelijk [bestaan] uit enkele brandblaasjes op de plek waar de pijltjes de huid hebben geraakt”.

Vervolgens wordt geciteerd uit een ‘rapport’ (om welk rapport het hier gaat en wie dit geschreven heeft wordt er niet bij verteld) waarin staat dat “verwondingen lang niet zo erg [zijn] als wanneer het arrestatieteam een ‘stunbag’ gebruikt”. Een stunbag is een zakje gevuld met kogeltjes dat in tegenstelling tot een kogel niet doordringt in de huid, maar wel een flinke (wanneer hoofd of borst worden geraakt mogelijk dodelijke) klap uitdeelt.

Na deze geruststellende woorden volgt helemaal aan het einde de enige kritische noot: “Amnesty International is bang dat het gebruik van een taser tot onnodige doden leidt”. Waarom Amnesty hier bang voor is – verwondingen zouden immers slechts uit ‘enkele brandblaasjes’ bestaan – blijft onduidelijk.

Nuttige informatie die in dit kader ontbreekt is dat er volgens een telling van Amnesty in de VS sinds 2001 al 500 mensen zijn gestorven nadat er een taser gun op hen was gebruikt. Of in al deze gevallen de lading van het geweer de doodsoorzaak was is niet bekend, maar recent is wel bewezen dat het gebruik van een taser gun tot een hartstilstand kan leiden.

We stellen vast dat van de obsessie die de Telegraaf heeft met moord en doodslag niets te merken is wanneer de nieuwste gadgets uit het wapensarsenaal van de politie worden beschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *