MEDIA * KRITIEK

Smakeloos verhaal over neushoorn

Door Edi Terlaak

Op donderdag 17 januari plaatste De Telegraaf een foto van een Zuid-Afrikaanse echtpaar dat poseerde voor twee neushoorns in het Aloe-Ridge reservaat. Kort nadat de foto was genomen werd het paar aangevallen door een van de neushoorns. Diens hoorn penetreerde het lichaam van Chantal Verwey onder de rechterborst en kwam er bij de schouder weer uit, waarna de toeriste door elkaar werd geschud en vervolgens weggeslingerd. Nadat echtgenoot Sven haar onder de reisauto had gesleept zag hij dat het bloed uit de wond gulpte en dat mevrouw Verwey nauwelijks adem kon halen. Dokters stelden later vast dat de vrouw een geklapte long, gebroken ribben en inwendige bloedingen had overgehouden aan de aanval.

De kop van De Telegraaf bij het artikel luidde: ‘Hoe dom kun je zijn?’

Dat is in de eerste plaats smakeloos. Als iemand op gruwelijke wijze is toegetakeld heeft het geen pas haar publiekelijk op haar domheid te wijzen.

Ten tweede is het maar de vraag of deze actie wel zo dom was. Wat De Telegraaf weglaat, maar wel te lezen is in het originele bericht in de Zuid-Afrikaanse krant Beeld, is dat de reisleider het paar aanmoedigde om te poseren voor de neushoorns. En hoe dom is het om het advies van een gids op te volgen? Vervolgens instrueerde hij het echtpaar zelfs om dichter bij de neushoorns te gaan staan omdat anders de auto in beeld zou komen.

Thomas Hobbes wees in de zestiende eeuw al op het mechanisme van de schadenfreude: wie anderen als dom afschildert voelt zichzelf daardoor superieur. Ik, de gemiddelde Telegraaf lezer, mag dan misschien niet geniaal zijn, maar er zijn in ieder geval dommere mensen.

De Telegraaf trekt een wereld op waarbij zijn lezers zich prettig voelen. Dat er daarvoor zaken verdraaid moeten worden is een prijs die de krant blijkbaar bereid is om te betalen. Moeilijker te begrijpen is waarom een krant die zich zorgen zegt te maken over moreel verval op een respectloze manier een slachtoffer van een ongelukkig incident keihard neersabelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *