MEDIA * KRITIEK

Anonieme activisten opeens waardevolle bron

Door Maarten Plutschouw

Onder de kop ‘tientallen doden luchtaanval Syrië’ bericht de Telegraaf op 24 december (p. 7) over nieuwe slachtoffers in het bloedige conflict.

‘Tientallen mensen zijn gedood of gewond geraakt bij een luchtaanval op een bakkerij in de Syrische provincie Hama, zo zeiden activisten zaterdag. Sommigen spreken zelfs van 200 doden. ”We kunnen nog geen exact cijfer geven omdat er nog volop verwarring is over wie dood is en wie gewond”, aldus een van de activisten.’

In het korte artikel komt alle informatie van ‘activisten’, ‘sommigen’ en ‘een van de activisten.’ Er ontbreekt een uitspraak of melding van een min of meer onpartijdige instantie zoals het Rode Kruis, Human Rights Watch of de Verenigde Naties. Bovendien is er geen officiële reactie van de Syrische regering vermeld, wat een tegenwicht had kunnen vormen tegen schattingen van anonieme activisten.

De kop van het artikel had beter kunnen luiden: onduidelijkheid over aantallen doden en gewonden bij luchtaanval in Syrië. De gebruikte kop wekt daarentegen de indruk het een vaststaand feit is dat er tientallen doden zijn gevallen bij de luchtaanval.

Normaal gesproken springen kranten op zijn best voorzichtig om met beweringen van activisten. Als ze het nieuws al halen, dan staan er, voor de balans, steevast claims van officiële bronnen tegenover hun uitspraken. Het is op zijn minst opmerkelijk dat deze procedure niet wordt gevolgd nu de activisten aan de kant de VS en haar bondgenoten staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *